İlimiz açısından önemli bir yere sahip buğday yetiştiriciliği çalışmaları çerçevesinde Malkara İlçemizde buğday çeşit demonstrasyonu yapılmıştır. Bu demonstrasyon çalışması ile çiftçilerimize çeşit seçiminde yol gösterici olmak, ilimiz için uygun çeşitleri ön plana çıkarmak, kalite ve verim yönünden çeşitleri karşılaştırabilmek, çiftçilerimizin çeşitlerle ilgili bilgi ve birikimlerini artırabilmek amaçlanmıştır. Bu amaçlar çerçevesinde Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İlimizde faaliyet gösteren tohum firmaları ile işbirliği ile İl Müdürlüğümüzce buğday çeşitlerine ait tohumlukların temini ile her bir çeşit 0,5 da olmak üzere 12 çeşidin (Tina, Esperia, Selimiye, Krasunia, Aldane, TT601, Nota, Genesis, Saban, Anopa, Adelaide ve Rumeli çeşitleri)Halil İbrahim ADALI'ya ait parsellerde ekimi yapılmak suretiyle Malkara İlçemizde Demonstrasyon alanları oluşturulmuştur.
Demonstrasyona İl Müdürümüz Sn. Zekeriya SARIKOCA, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmet BAŞER, İl Müdür Yardımcısı Ahmet TEKGÖZ, Malkara Belediye Başkan Yardımcısı Celal YILMAZ, İlçe Müdürlükleri, Tarımsal Danışmanlık Dernekleri, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası Temsilcisi ve çok sayıda üreticimiz katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Sn. Zekeriya SARIKOCA konuşmasında "İlimiz buğday üretiminde, Türkiye Üretiminin yaklaşık % 4-5 ini karşılamaktadır. Buğday üretiminde bu kadar önemli bir yerde olduğumuz için bizler de müdürlük olarak buğday yetiştiriciliğinin her aşamasında üreticilerimizin yanındayız. Geçen hafta Üniversitemiz ve bir gübre firması ile birlikte buğdaylarda farklı gübre uygulamalarının sonuçları ile ilgili bir demonstrasyona katılım sağlanmıştır ve üreticilerimiz ile tarlada sonuçlarını görme imkanı bulduk. Bugün de çeşit demonstrasyonu yaparak yöremize en uygun buğday çeşitlerini gösterebilmek adına tarla günü düzenlemeyi uygun gördük. Üniversitemiz iş birliğinde yapılan bu deneme 12 buğday çeşidimizin verim, kalite gibi farklılıklarını Malkara İlçe şartlarında üreticilerimizin görebilmesi açısından önemlidir. Bu çeşitlerin hangi şartlarda ekildiği bilgisini az önce Teknik elemanlarımız bizlere açıkladı. Bu deneme tamamen çiftçi şartlarında kuruldu ve bugün itibariyle ürün hasad edilmeden önce tarladaki sonuçlarını hep birlikte değerlendireceğiz. Gelecek yılda farklı çeşitlere farklı gübre uygulamalarıyla deneme alanlarını oluşturma taleplerini değerlendirip sizlerin beğenisine sunmayı hedefliyoruz.
Biz burada parselleri yakından incelemenizi ve sizlere ulaştıracağımız sonuçlarla iyi bir değerlendirme yaparak kaliteli, yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı çeşitleri tercih etmenizi hedefliyoruz. Sonuç olarak başta tarla sahibi üreticimiz olmak üzere personellerimize, Fakülte hocalarımıza, Araştırma Enstitüsüne, firmalara ve emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ederim." dedi.
Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmet BAŞER yaptığı konuşmasında "Bu denemedeki çeşit planlamasını İl ve İlçe Müdürlüğümüzle beraber yaptık amacımız şuydu iki kaliteli iki kalitesiz buğday çeşidinin yanına yeni geliştirilen buğday çeşitlerimizi ekerek üreticilerimize önerebileceğimiz çeşitleri kendi alanında göstermek. En güzel deneme yerinde ve çiftçi uygulaması ile yapılan denemedir. Hasat yapıldıktan sonra her deneme parselinde 4 adet birer metrekarelik numuneler alınacak burdan verim hesaplanacak, daha sonra kalite analizlerine gönderilecektir. Daha sonra hangi yöremize hangi çeşitler daha uygun bunun planını beraber yapacağız." dedi.
Daha sonra Sn. Dekan Yardımcımız her çeşidin özelliklerini, parsellerin yanında katılımcılarımıza anlattı. Üreticilerimizin ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, görüş ve düşünceleri alındıktan sonra bu tarz denemelerin ve tarla günlerinin daha sık yapılması kararlaştırıldı.